Интересно в Блога

Летни гуми или всесезонни гуми: кои са най-добрите за вас

Летни гуми или всесезонни гуми: кои са най-добрите за вас?
Каква е истината за летните гуми?
Летните гуми са предназначени за географски ширини, където има по-топли месеци от годината.Тези гуми са известни като ефективни, защото осигуряват отлично сцепление на сухо и мокро, заедно с прецизно управление.
Защо летните гуми се представят по-добре на сухо и дъжд?
Летните гуми са създадени с по-твърда каучукова смес, така че гумите да издържат и да запазят формата си, когато са изложени на по-високи температури. Това поддържа съпротивлението при триене до минимум на гореща настилка.Летните гуми са обособени не само за суха настилка, но и за мокра, защото имат отлично сцепление и на дъжд. Най-важното за летните гуми е,че имат по-къс спирачен път при по-високи температури.
Шарките на протектора обикновено имат по-плитки, по-прави канали от тези на всесезонните, имат  непрекъснати ребра, така че гумата има непрекъснат контакт с пътя.Тези неща подобряват стабилността в завой, спиране и ускорение.
От всички тези обстоятелства е доказано, че летните са по-стабилни в различните обстоятелства от всесезонните. Но това, което няма да ви изненада е, че през зимата не предлагат достатъчно добро сцепление, колкото зимните гуми. Препоръчително е през по-студените месеци автомобилите да бъдат управлявани със зимни гуми, за по-голяма безопасност на пътя.
Какви предимства имат всесезонните гуми?
Всесезонните гуми са подходящи за места, където няма силни снеговалежи и лед. Проектирани са така че да осигуряват достатъчно сцепление през зимата, за да могат успешно да преминават през леки заснежени места.Подходящи са дори за места,които температуратите падат под нула. Техните шарки на протектора имат по-дълбоки канали и имат повече кухини, които помагат за сцеплението при случайно пътуване през сняг.
Те са комбинация от зимни и летни гуми.Създадени, за да се справят за почти всякакви метериологични условия, като не се износват толкова много.Но не могат да заменят зимните гуми,защото на по- заснежени условия те осигуряват по-голяма стабилност и сигурност.
Заключение:
Всесезонните гуми са по-добри от зимните през лятото и по-добри от летните през зимата.Всесезинните гуми не са особено ефективни нито през зимата, нито през лятото.Нашият съвет е да изберете два комплекта летни и зимни, за да не рискувате безопасността при шофиране.
Тярбва ли да си купите летни гуми?
Ако се чудите кои за вас най-подходящите гуми, трябва да се съобразите с метериологичните обстоятелства във вашата област.
Ако живеете в район, където времето не е толкова предсказуемо, където може да се сблъскате със студен дъжд или слаб сняг през есента или пролетта, по-добре е да използвате всесезонни гуми.
Ако живеете в местност,където никога не вали сняг и темпратурите са предимно горещи по време на нормалното ви шофиране, то летните гуми са най-добрият избор за вас.
И ако през зимата във вашия район температури понижават под нулата заедно с валежите, или редовно пътувате до високи височини, вземете комплект зимни гуми и ги използвайте, когато минималните температури паднат под седем градуса по целзий.
 

С какво трябва да бъдат запознати шофьорите при монтажа на летни гуми?

 

 С какво трябва да бъдат запознати шофьорите при монтажа на летни гуми?

Кога е най-подходящотото време за поставяне на летните гуми? Колко най – много може да бъде използвана една гума?Отговорите на тези въпроси ще получите в тази статия.
 
Кога точно трябва да се поставят летни гуми?
Според инж.Георгиев специалист в сферта на автомобилните гуми,  летните гуми могат да се монтират, когато сутрешните температури са над седем градуса по Целзий. Когато температурата навън е драстично по-ниска, има опасност да се втвърди гумата, което от своя страна намалява сцеплението на гумата. Поради тази причина е препоръчително монтажа на летните гуми да се осъществява през пролетните или летни месеци,когато времето е слънчево и топло.
Какви са предимствата на летните гуми?
Летните и зимните гуми са напълно различни. Зимните гуми предлагат по-добро поведение на сняг,дъжд и заледени повърхности.От друга страна летните гуми имат своите предимства, защото те намаляват разхода на горивото и скъсяват спирачния път при високи температури.  
Колко време издържа една гума?
Чудите ли се кога една гума не е препоръчително да се използва, отговорът ни е най-късно 10 години. Но дори гуми, които са на 6 години, могат да представляват риск. Износването на гума не зависи само от това кога е произведена, но и от начина , по който е използвана и върху каква пътната настилка и разбира се „задкормилното устройство“.
Какво показва етикетът на гумата?
На етикетът може да се видят горивната ефективност, сцеплението на гумите на мокро и шума при търкаляне. Свойствата се оценяват по отношение на съпротивлението при търкаляне, което е важно за разхода на гориво, и сцеплението с мокра настилка .Шумът е отбелязан в децибели, на етикета има вълни,които показват колко шумна е гумата при каране.Колкото по-малко черти има, толкова по-тиха е гумата.
 
За какво трябва да се внимава при монтажа и съхранението на гуми?
Преди съхранение е добре гумите да бъдат отбелязани на коя позицията са били. Това улеснява следващия  монтаж . Най-важното при съхраняването е гумата да не бъде деформирана, да бъдат на сухо,тъмно и хладно място. В противен случай  могат да променят структурата и състава си и стават рискови за управление.

 

 

Как да разберем кои са най-добрите летни гуми?

Как да разберем кои са най-добрите летни гуми?
Изискването за  зимно оборудване за леки и товарни автомобили  в България приключи. Това не означава, че сте длъжни да използвате летни гуми, но сега е подходящ момент да съхранявате зимните си гуми. Ако все още нямате летни гуми, можете да разберете кои марки са най-добрите според инженер Георгиев, специалист по автомобилни гуми.
Често задаван въпрос през пролетта: Дали старите зимни гуми са за боклука?
Ако зимната гума падне под законово предписаната дълбочина на протектора на гумата от 4 мм, тя все още може да се използва като „лятна гума“ (минимална дълбочина на протектора тогава: 1,6 мм). Но това препоръчва ли се? Експертите по гуми съветват : „Ако гумата все още има 3 до 4 мм дълбочина на протектора, няма пукнатини и не е много твърда, би било напразно да я изхвърлите незабавно. Ако можете да се адаптирате към ограничените характеристики на шофиране, можете да продължите да карате такава гума през пролетта и да я сменяте само преди да стане наистина топла. Тогава също така избягвате обичайното бързане за смяна на гуми през пролетта." Но: "С повишаване на летните температури недостатъците на зимните гуми се увеличават, поведението при шофиране и стойностите на спиране след това са значително по-лоши, отколкото при летните гуми. Това може да застарши не само вас , но и околните."
Над 34 марки гуми бяха подложени на тестът ОАМТС(Австрийското СБА).Тестът показва кой гуми са препоръчителни за използване през летните месеци. Повечето от тях минаха успешно и 11 марки са силно препоръчани.
Автомобилите с размер на гумите 185/65R15 се използват основно от малки превозни средства, като по-голямата част от тях са оценени като най-малко препоръчани.Въпреки това една от гумите по-специално привлече  тестерите: „Goodyear EfficientGrip Performance 2“ управлява забележителен балансиращ акт.Постига добри стойности както на сухо, така и на мокро и все пак постига най-висока стойност по отношение на износването. За добри характеристики на шофиране и спиране е необходима доста мека каучукова смес, която от друга страна има по-лоши свойства на износване. Например "Continental EcoContact 6" и "Fulda EcoControl HP 2" постигат много добри стойности на износване, които са придружени от посредствени оценки на мокро. В замяна Continental получава най-високи оценки за разход на гориво. Силно препоръчани са Goodyear, „Bridgestone Turanza T005“, „Michelin Primacy 4“, „Pirelli Cinturato P1 Verde“ и  „Dunlop Sport BluResponse“.

Размерът на гумите 215/60 R16 често се монтира в компактния и средния клас и също е популярен размер за компактни SUV. Добрите марки са ,които са силно препоръчани в допълнение към „Michelin Primacy 4“, „Continental Premium Contact 6“, „Bridgestone Turanza T005“, „Dunlop Sport BluResponse“ и „Toyo Tires Proxes Comfort ", са "Debica Presto HP2", "Hankook Ventus Prime 3 K125", "Kumho Ecowing ES31" и "Sava Intensa hp 2", които също показаха много добри индивидуални стойности за износване - макар и с недостатъка на посредственото поведение на мокро. Една гума само не е условно препоръчителна - Kormoran Road Performance. Въпреки че това показва най-добрата стойност по отношение на разхода на гориво, той имаше значителни слабости по отношение на характеристиките на шофиране, особено на мокри настилки.

Каква е разликата между лятната и зимната гума ? Защо трябва да се сменят всеки сезон ?

Каква е разликата между лятната и зимната гума ? Защо трябва да се сменят всеки сезон ?


Причината за  необходимост от  смяна на зимни с летни гумите е, че двата типа гуми са изработени по съвсем различен начин.  Първата разлика – тази в шарката на грайфера – се вижда още на пръв поглед. Летните гуми имат  гладки повърхности и широки канали, отвеждащи водата от централната част на протектора на гумата.Това е причината при положителни температури да прилепват към повърхността на пътя и да съпровождат водата по време на движение. Грайферът на зимните гуми пък от своя страна, разполага с доста по-тесни и много повече прорези, както и с цяла серия ламели. По-ситната шарка се врязва в снега и прави много по-добро сцепление и поведение при хлъзгава повърхност.
Лятната гума не обича зимата, зимната не обича лятото.
Друга видна разлика е в структурата материала на гумата.Устойчивите  летни гуми са изработени от доста по-твърд материал и с високо съдържание на аморфен въглерод. Зимните пък от своя страна се произвеждат от мек каучук с високо съдържание на силициев диоксид. Благодарение на състава си летните гуми запазват своята твърдост независимо от високата температура, а зимните остават еластични и с напълно функциониращи ламели дори и по време на много ниски температури.
Разликите между отделните типове гуми са много важни.  При шофиране в лятната жега зимната гума ще се нагрее до температура, достигаща до над 60 градуса по Целзий. Заради това шофьорът ще има усещането, че тя буквално се разлива по асфалта. Това не е единственият проблем обаче – гумата ще има по-дълъг спирачен път, ще влоши стабилността на превозното средство при завои и ще започне силно да бучи по време на движение.
Така че кога да сменим гумите с летни? Не е лесно да се даде отговор на този въпрос. За наличието на оптимални условия са решаващи редица фактори. Основният е, разбира се, външната температура. Обикновено за оптимален момент на монтиране на летни гуми се приема моментът, в който външната температура е средно за денонощието над 7 градуса по Целзий. Понякога това може да стане през март, а друг път – едва през април или дори май. Трябва да бъдете сигурни, че температурата ще продължи да расте и няма да има изненадващо завръщане на зимата.
Кога да сменим гумите с летни? Не твърде късно!
Дали си струва да отлагаме срока за смяна на гумите с летни? Категорично не! Зимните гуми,използвани при температури над 10 градуса, не просто ще бъдат по- шумни по време на движение, а също така бързо ще се износят и грайферът им ще се повреди. Това естествено намалява живота им, води до необходимост от по-честа подмяна с нови и увеличава разходите по експлоатация на автомобила.
Вентилите – дреболия, за която трябва да се помни
Последният етап от подмяната на гумите е монтажът на нови вентили. Това е едно от най-често пропусканите задължения. Новите вентили са много евтини. Ако се окажат повредени, няма да издържат на необходимото налягане в гумата. Защо за сезонната смяна на гумите си струва да се избере специализиран сервиз? Само в такъв сервиз е гарантирано стопроцентово изпълнение на всички етапи (включително подмяна на вентилите) и използване на специализирани инструменти. Това дава сигурност, че по време на смяната няма да бъде повредена нито джантата, нито гумата, а освен това шофьорът ще се радва на комфортно шофиране, без да се налага да се справя с биеща гума, например.
Сезонна смяна на гумите – обобщение
Отговорният шофьор, който иска да се грижи за безопасността на пътуването, трябва да помни за наличието на редица сервизни процедури. Една от тях е без съмнение сезонната смяна на гумите. Защо монтажът на летни гуми е толкова ключов? Така се увеличава двигателната сила по време на летни пътувания и значително се съкращава спирачният път. Нещо повече, летните гуми трябва да се монтират навреме – когато навън започне да се задържа температура от поне 7 градуса по Целзий. По този начин се намалява износването на зимните гуми и шофьорът не трябва да чака на дълга опашка пред сервиза. Уговорихте ли си посещение в реномиран сервиз? По-добре направете това сега, преди да са го направили и всички останали.
 
 

Статия 5

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla auctor odio augue, et condimentum nulla imperdiet non. Donec suscipit felis at nisi eleifend porta. Nullam lacinia lorem sed molestie vehicula. In eros lacus, ullamcorper vitae est nec, rhoncus molestie ante. Aliquam et viverra enim. Etiam at consequat est, vitae posuere purus. Curabitur ac magna eu nunc ullamcorper luctus nec vel nisl. Nulla facilisi. Proin ut nibh congue, fringilla magna sit amet, feugiat felis. Vestibulum sed eros vel tellus gravida tempor. Suspendisse potenti. Nullam molestie arcu vel semper dictum. Quisque sed vestibulum orci, vitae feugiat neque.

Sed id venenatis mauris, eget tincidunt nunc. Sed nec turpis nulla. Vivamus congue eros sit amet leo vulputate vestibulum. Pellentesque egestas risus tempus est rutrum molestie. Vivamus nec scelerisque nibh, eget ullamcorper nibh. Nunc fringilla libero non consectetur pellentesque. Duis lobortis lobortis ligula, et aliquet libero tempus at.

Cras congue vel lacus sit amet rhoncus. Fusce vulputate gravida eros non ultricies. Nullam porttitor orci non pharetra efficitur. Suspendisse malesuada felis dignissim venenatis molestie. Donec et vestibulum ligula. Nulla facilisi. Donec malesuada ac eros fringilla dictum. Duis ac aliquet libero. Donec tincidunt metus eget cursus placerat. Aliquam hendrerit magna nec felis lobortis fermentum. In luctus massa pellentesque mauris consectetur, finibus accumsan ipsum efficitur. Aliquam maximus aliquam pharetra. Mauris nec dui a dolor lobortis sodales. Nullam ornare dapibus tortor id facilisis.

Suspendisse dictum, ligula ac maximus ullamcorper, purus urna laoreet enim, vitae maximus massa diam et eros. Sed vulputate velit vel diam imperdiet, eget mattis leo pretium. Sed molestie ex risus, nec pretium risus tincidunt sit amet. In porta enim nec erat convallis, eget lacinia leo blandit. Nulla egestas, quam id cursus sollicitudin, neque odio accumsan velit, elementum feugiat ligula tortor vel nisl. Sed accumsan nisl tellus, ac ultricies justo lobortis sit amet. Vivamus accumsan felis eu nunc pulvinar dictum a non diam.

Praesent quis facilisis tortor. Praesent eget lorem venenatis, consectetur dolor accumsan, dignissim urna. Cras ut urna vitae ex pellentesque blandit at quis sapien. Ut quis nibh at lectus accumsan egestas sit amet at nunc. Vivamus nisi metus, egestas vel egestas quis, viverra eget turpis. Sed semper rutrum enim ut rutrum. Aenean in nibh libero. Integer at purus mi. Morbi ullamcorper, urna eu pellentesque aliquam, tortor dolor venenatis augue, quis maximus ligula nibh in metus. Sed aliquet vulputate lacus non venenatis. Aliquam viverra nec ipsum at condimentum.

1 2 >