Автоклиматици

.Какво трябва  да знаем за автоклиматиците
 
Автокимитиците служат за постигане на топлинен комфорт в купето на автомобила. Същестуват два вида –климатик и киматроник. Разликата между тях е ,че вентилатора и температурата се контролират автоматично при климатроника.
Редовното обслужване и профилактика на автоклиматичната система гарантира ефективността на работата и.Този факт често се пропуска и системата се проверява само при възникване на неизправност.Нашата препоръка е автоклиматика да се обслужва всяка година.Това гарантира откриване и диагностициране на нередностите,преди те да предизвикат сериозни повреди.
Кои са основните части на автоклиматика
Автоклиматичната система се състои от пет елемента:
  Компресор- сгъстява хладилния агент (фреон).
  Кондензатор- той охлажда компресирания фреон.
  Филтър/дехидратор –той служи за премахване на влагата от фреона и филтрира твърдите прахови частици.
  Клапан/редуцирвентил -  контролира количеството на фреона към изпарителя.
  Изпарител – превръща течният фреон в газ.

 Процедурите за обслужване и зареждане на автоклиматици :
 Изтегляне на фреона и претегляне от машината.
 Рецеклиране на фреона-отделяне на отработеното масло и влага.
 Вакумиране на системата с цел проверка на херметичността и.
 Зареждане на системата с необходимото количество фреон и добавяне на оцветител и масло.
 
Кога да извършим обслужване и профилактика на автоклиматика
 
Когато усетим неприятна миризма в купето или невъзможност за достигане на желаната температура незабавно трябва да посетим сервиз за автоклиматици.Тези неизправности се дължат на натрупаната прах и мърсотия.
Обсужването включва допълване с фреон,подмяна на филтри и дезинфекция на системата.

 Озониране – премахване на неприятните миризми в купето на автомобила. Дори при най-усърдно почистване на автомобила е възможно да останат неприятни миризми в купето. Решението за отстраняване на миризмите е използването на професионален озонов генератор, който ще реши проблема трайно.
Третирането с озон е най-успешният и признат метод за отстраняване на миризми и бактерии. 
  

Защо да изберете автоцентър Вулкан  
 
В нашите сервизи Вулкан ние изпозваме последно поколение климатични машини за дигностика и профилактика на автоклиматици.

Последно в Блога

Летни гуми или всесезонни гуми: кои са най-добрите за вас

Летни гуми или всесезонни гуми: кои са най-добрите за вас?
Каква е истината за летните гуми?
Летните гуми са предназначени за географски ширини, където има по-топли месеци от годината.Тези гуми са известни като ефективни, защото осигуряват отлично сцепление на сухо и мокро, заедно с прецизно управление.
Защо летните гуми се представят по-добре на сухо и дъжд?
Летните гуми са създадени с по-твърда каучукова смес, така че гумите да издържат и да запазят формата си, когато са изложени на по-високи температури. Това поддържа съпротивлението при триене до минимум на гореща настилка.Летните гуми са обособени не само за суха настилка, но и за мокра, защото имат отлично сцепление и на дъжд. Най-важното за летните гуми е,че имат по-къс спирачен път при по-високи температури.
Шарките на протектора обикновено имат по-плитки, по-прави канали от тези на всесезонните, имат  непрекъснати ребра, така че гумата има непрекъснат контакт с пътя.Тези неща подобряват стабилността в завой, спиране и ускорение.
От всички тези обстоятелства е доказано, че летните са по-стабилни в различните обстоятелства от всесезонните. Но това, което няма да ви изненада е, че през зимата не предлагат достатъчно добро сцепление, колкото зимните гуми. Препоръчително е през по-студените месеци автомобилите да бъдат управлявани със зимни гуми, за по-голяма безопасност на пътя.
Какви предимства имат всесезонните гуми?
Всесезонните гуми са подходящи за места, където няма силни снеговалежи и лед. Проектирани са така че да осигуряват достатъчно сцепление през зимата, за да могат успешно да преминават през леки заснежени места.Подходящи са дори за места,които температуратите падат под нула. Техните шарки на протектора имат по-дълбоки канали и имат повече кухини, които помагат за сцеплението при случайно пътуване през сняг.
Те са комбинация от зимни и летни гуми.Създадени, за да се справят за почти всякакви метериологични условия, като не се износват толкова много.Но не могат да заменят зимните гуми,защото на по- заснежени условия те осигуряват по-голяма стабилност и сигурност.
Заключение:
Всесезонните гуми са по-добри от зимните през лятото и по-добри от летните през зимата.Всесезинните гуми не са особено ефективни нито през зимата, нито през лятото.Нашият съвет е да изберете два комплекта летни и зимни, за да не рискувате безопасността при шофиране.
Тярбва ли да си купите летни гуми?
Ако се чудите кои за вас най-подходящите гуми, трябва да се съобразите с метериологичните обстоятелства във вашата област.
Ако живеете в район, където времето не е толкова предсказуемо, където може да се сблъскате със студен дъжд или слаб сняг през есента или пролетта, по-добре е да използвате всесезонни гуми.
Ако живеете в местност,където никога не вали сняг и темпратурите са предимно горещи по време на нормалното ви шофиране, то летните гуми са най-добрият избор за вас.
И ако през зимата във вашия район температури понижават под нулата заедно с валежите, или редовно пътувате до високи височини, вземете комплект зимни гуми и ги използвайте, когато минималните температури паднат под седем градуса по целзий.
 

С какво трябва да бъдат запознати шофьорите при монтажа на летни гуми?

 

 С какво трябва да бъдат запознати шофьорите при монтажа на летни гуми?

Кога е най-подходящотото време за поставяне на летните гуми? Колко най – много може да бъде използвана една гума?Отговорите на тези въпроси ще получите в тази статия.
 
Кога точно трябва да се поставят летни гуми?
Според инж.Георгиев специалист в сферта на автомобилните гуми,  летните гуми могат да се монтират, когато сутрешните температури са над седем градуса по Целзий. Когато температурата навън е драстично по-ниска, има опасност да се втвърди гумата, което от своя страна намалява сцеплението на гумата. Поради тази причина е препоръчително монтажа на летните гуми да се осъществява през пролетните или летни месеци,когато времето е слънчево и топло.
Какви са предимствата на летните гуми?
Летните и зимните гуми са напълно различни. Зимните гуми предлагат по-добро поведение на сняг,дъжд и заледени повърхности.От друга страна летните гуми имат своите предимства, защото те намаляват разхода на горивото и скъсяват спирачния път при високи температури.  
Колко време издържа една гума?
Чудите ли се кога една гума не е препоръчително да се използва, отговорът ни е най-късно 10 години. Но дори гуми, които са на 6 години, могат да представляват риск. Износването на гума не зависи само от това кога е произведена, но и от начина , по който е използвана и върху каква пътната настилка и разбира се „задкормилното устройство“.
Какво показва етикетът на гумата?
На етикетът може да се видят горивната ефективност, сцеплението на гумите на мокро и шума при търкаляне. Свойствата се оценяват по отношение на съпротивлението при търкаляне, което е важно за разхода на гориво, и сцеплението с мокра настилка .Шумът е отбелязан в децибели, на етикета има вълни,които показват колко шумна е гумата при каране.Колкото по-малко черти има, толкова по-тиха е гумата.
 
За какво трябва да се внимава при монтажа и съхранението на гуми?
Преди съхранение е добре гумите да бъдат отбелязани на коя позицията са били. Това улеснява следващия  монтаж . Най-важното при съхраняването е гумата да не бъде деформирана, да бъдат на сухо,тъмно и хладно място. В противен случай  могат да променят структурата и състава си и стават рискови за управление.

 

 

Свържете се с нас

0898648904
Софийско шосе 74
0898648904
Кв. Твърди Ливади Бл 9