Хотел гуми


      Правилно съхрание на гуми
 
 Поради специфичните климатични и релефни условия в България най-разумно е да се използват гуми според според сезона. От този факт произтича необходимостта за съхрание на единия комплект гуми.
Автомобилните гуми са конструирати да издържат продължително време под голямо налягане и натоварване. Неправилното съхранение на гумите може да доведе до загуба на качествата и неприятни вибрации.
При съхранението на гуми трябва да се използват няколко основни правила :
Първото е да не бъдат притиснати и деформирани. Важното е помещението да бъде сухо и да не бъде замърсено с горива, масла или други подобни агресивни към гумите вещества. Задължително е върху гумите да не попада пряка слънчева светлина и да бъдат далеч от електромотори и озонатори. Гуми без джанти е най-добре да се съхраняват вертикално на стилажи, като трябва поне веднъж в месеца да се завъртат. Това се прави ,за да се намали вероятността от изкривяване в зоната на натиск.
Гумите с джанти могат да се закачат да висят вертикално или да се подредят една над  друга. За тях също важи правилото за периодично пренареждане.
 Център за автомобилни гуми Вулкан разполага с всички необходими условия за съхранение на гуми. Поверете гумите при нас и ние ще се грижим за тях!
 
Цена  за съхрание на комплект от 4 броя гуми за един сезон :
  1.Гуми без джанти : 24 лв.
  2. Гуми с джанти    : 36 лв.

Последно в Блога

ADAC тест за зимни гуми 205/60R16: Кои са най-добрите зимни гуми 2023


През студените зимни дни от особено значение е сцеплението върху сняг, лед и мокра настилка. Коя зимна гума е първенец ? Кои са най-слабо представили са се на теста ?
Тествани са 16 модела за малки SUV от среден клас в теста на АDAC. Два модела са се провалили. Седем от тестваните са показали добри резултати, но в зависимост от условията и стила на шофиране могат да се подберат правилните зимни гуми. Напр. ако шофирате на сух асфалт най-добрата гума според АDAC е Dunlop Winter Sport 5 и Michelin Alpin 6. Ако шофирате на мокра настилка най-добрата зимна гума е Bridgestone LM005. За пътища покрити със сняг най-добре се представят Hankook i*cept RS3, Dunlop Winter Sport 5 и Bridgestone LM005. Continental TS 870 P е позициониран по средата с добро представяне във всички показатели, но без най-добрите резултати.
Сред тестваните модели седем се разграничават от една друга категория със задоволителен резултат. Пет от тази група успяха да постигнат добър резултат от дисциплината по отношение на екологията. Но те всички не постигат повече от задоволителен резултат, когато става въпрос за безопасност при  управление на автомобила. Някои от тестваните на ADAC марки разкриват недостатъци на сух асфалт, като Kleber Krisalp HP3, Barum Polaris 5, Vredestein Wintrac и Uniroyal WinterExpert. Недостатъци пък на мокра настилка се открояват BF-Goodrich Winter 2, Fulda Kristall Control HP2. На заснежени участъци обаче Falken Eurowinter HS02 и Barum Polaris 5 се провалят и не успяват да постигнат повече от задоволителен резултат.
По отношение на пробега , Fulda Kristall Control HP2 се откроява с най-висок резултат в теста на ADAC (56 000 км, клас 1.3), докато Uniroyal WinterExpert показва най-ниския пробег в групата на седемте задоволителни гуми (37 000 км , клас 2.9 ). Ето и таблицата с постигнатите резултати от тестването на ADAC избрани марки и модели автомобилни гуми :


 

Какво да направим, ако спукаме гума в движение ?

Спукването на автомобилна гума с висока скорост на пътя може да бъде опасно. Ние от e-gumi.com ще ви дадем няколко съвета за това какво трябва и какво не трябва да правите, ако изпаднете в такава ситуация.
Най-вероятната причина за спукване на гумата в движение е настъпване на остър предмет и дори преминаване през дупка. Независимо от това, какво е довело до спукването на гумата вие трябва да запазите спокойствие и да следвате няколко съвета.
Какво трябва на направим, ако внезапно спукаме гума със скорост на от 120 км/h ?
Ето и нашите седем съвета за безопасно спиране на автомобила:
  1. Когато спукате гума в движение трябва да останете спокойни и да се опитате да държите волана здраво с двете си ръце.
  2. По никакъв начин не натискайте рязко спирачката.
  3. Останете в пътното платно, в което се движете  докато овладеете автомобила. Не преминавайте внезапно в аварийното платно, докато не намалите скоростта.
  4. В зависимост от това дали автомобилът е с ръчна скоростна кутия вие трябва да преминете постепенно на по-ниска предавка, но само когато сте овладели напълно автомобила. Ако обаче колата ви е с автоматична скоростна кутия, стойте на директна скорост, и не превключвайте.
  5. Не използвайте ръчната спирачка в тази ситуация .
  6. Когато скоростта на автомобила падне до 80 км/h, можете плавно да натиснете спирачката, докато колата спре.
  7. Спрете на аварийното платно или извън пътя, където да не пречите на останалите участници в движението. Включете аварийните светлини, облечете светлоотразителна жилетка. Поставете предопредителен светлоотразителен триъгълник на 30м, а за магистрали не по-малко от 100м преди автомобила.
Ще откриете и други съвети как да шофирате безопасно в сайта ни e-gumi.com.
 

Свържете се с нас

0898648904
Софийско шосе 74
0898648904
Кв. Твърди Ливади Бл 9