Как да разберем кои са най-добрите летни гуми?

1650402000

Как да разберем кои са най-добрите летни гуми?
Изискването за  зимно оборудване за леки и товарни автомобили  в България приключи. Това не означава, че сте длъжни да използвате летни гуми, но сега е подходящ момент да съхранявате зимните си гуми. Ако все още нямате летни гуми, можете да разберете кои марки са най-добрите според инженер Георгиев, специалист по автомобилни гуми.
Често задаван въпрос през пролетта: Дали старите зимни гуми са за боклука?
Ако зимната гума падне под законово предписаната дълбочина на протектора на гумата от 4 мм, тя все още може да се използва като „лятна гума“ (минимална дълбочина на протектора тогава: 1,6 мм). Но това препоръчва ли се? Експертите по гуми съветват : „Ако гумата все още има 3 до 4 мм дълбочина на протектора, няма пукнатини и не е много твърда, би било напразно да я изхвърлите незабавно. Ако можете да се адаптирате към ограничените характеристики на шофиране, можете да продължите да карате такава гума през пролетта и да я сменяте само преди да стане наистина топла. Тогава също така избягвате обичайното бързане за смяна на гуми през пролетта." Но: "С повишаване на летните температури недостатъците на зимните гуми се увеличават, поведението при шофиране и стойностите на спиране след това са значително по-лоши, отколкото при летните гуми. Това може да застарши не само вас , но и околните."
Над 34 марки гуми бяха подложени на тестът ОАМТС(Австрийското СБА).Тестът показва кой гуми са препоръчителни за използване през летните месеци. Повечето от тях минаха успешно и 11 марки са силно препоръчани.
Автомобилите с размер на гумите 185/65R15 се използват основно от малки превозни средства, като по-голямата част от тях са оценени като най-малко препоръчани.Въпреки това една от гумите по-специално привлече  тестерите: „Goodyear EfficientGrip Performance 2“ управлява забележителен балансиращ акт.Постига добри стойности както на сухо, така и на мокро и все пак постига най-висока стойност по отношение на износването. За добри характеристики на шофиране и спиране е необходима доста мека каучукова смес, която от друга страна има по-лоши свойства на износване. Например "Continental EcoContact 6" и "Fulda EcoControl HP 2" постигат много добри стойности на износване, които са придружени от посредствени оценки на мокро. В замяна Continental получава най-високи оценки за разход на гориво. Силно препоръчани са Goodyear, „Bridgestone Turanza T005“, „Michelin Primacy 4“, „Pirelli Cinturato P1 Verde“ и  „Dunlop Sport BluResponse“.

Размерът на гумите 215/60 R16 често се монтира в компактния и средния клас и също е популярен размер за компактни SUV. Добрите марки са ,които са силно препоръчани в допълнение към „Michelin Primacy 4“, „Continental Premium Contact 6“, „Bridgestone Turanza T005“, „Dunlop Sport BluResponse“ и „Toyo Tires Proxes Comfort ", са "Debica Presto HP2", "Hankook Ventus Prime 3 K125", "Kumho Ecowing ES31" и "Sava Intensa hp 2", които също показаха много добри индивидуални стойности за износване - макар и с недостатъка на посредственото поведение на мокро. Една гума само не е условно препоръчителна - Kormoran Road Performance. Въпреки че това показва най-добрата стойност по отношение на разхода на гориво, той имаше значителни слабости по отношение на характеристиките на шофиране, особено на мокри настилки.

Сподели в