Каква е разликата между лятната и зимната гума ? Защо трябва да се сменят всеки сезон ?

1642464000

Каква е разликата между лятната и зимната гума ? Защо трябва да се сменят всеки сезон ?


Причината за  необходимост от  смяна на зимни с летни гумите е, че двата типа гуми са изработени по съвсем различен начин.  Първата разлика – тази в шарката на грайфера – се вижда още на пръв поглед. Летните гуми имат  гладки повърхности и широки канали, отвеждащи водата от централната част на протектора на гумата.Това е причината при положителни температури да прилепват към повърхността на пътя и да съпровождат водата по време на движение. Грайферът на зимните гуми пък от своя страна, разполага с доста по-тесни и много повече прорези, както и с цяла серия ламели. По-ситната шарка се врязва в снега и прави много по-добро сцепление и поведение при хлъзгава повърхност.
Лятната гума не обича зимата, зимната не обича лятото.
Друга видна разлика е в структурата материала на гумата.Устойчивите  летни гуми са изработени от доста по-твърд материал и с високо съдържание на аморфен въглерод. Зимните пък от своя страна се произвеждат от мек каучук с високо съдържание на силициев диоксид. Благодарение на състава си летните гуми запазват своята твърдост независимо от високата температура, а зимните остават еластични и с напълно функциониращи ламели дори и по време на много ниски температури.
Разликите между отделните типове гуми са много важни.  При шофиране в лятната жега зимната гума ще се нагрее до температура, достигаща до над 60 градуса по Целзий. Заради това шофьорът ще има усещането, че тя буквално се разлива по асфалта. Това не е единственият проблем обаче – гумата ще има по-дълъг спирачен път, ще влоши стабилността на превозното средство при завои и ще започне силно да бучи по време на движение.
Така че кога да сменим гумите с летни? Не е лесно да се даде отговор на този въпрос. За наличието на оптимални условия са решаващи редица фактори. Основният е, разбира се, външната температура. Обикновено за оптимален момент на монтиране на летни гуми се приема моментът, в който външната температура е средно за денонощието над 7 градуса по Целзий. Понякога това може да стане през март, а друг път – едва през април или дори май. Трябва да бъдете сигурни, че температурата ще продължи да расте и няма да има изненадващо завръщане на зимата.
Кога да сменим гумите с летни? Не твърде късно!
Дали си струва да отлагаме срока за смяна на гумите с летни? Категорично не! Зимните гуми,използвани при температури над 10 градуса, не просто ще бъдат по- шумни по време на движение, а също така бързо ще се износят и грайферът им ще се повреди. Това естествено намалява живота им, води до необходимост от по-честа подмяна с нови и увеличава разходите по експлоатация на автомобила.
Вентилите – дреболия, за която трябва да се помни
Последният етап от подмяната на гумите е монтажът на нови вентили. Това е едно от най-често пропусканите задължения. Новите вентили са много евтини. Ако се окажат повредени, няма да издържат на необходимото налягане в гумата. Защо за сезонната смяна на гумите си струва да се избере специализиран сервиз? Само в такъв сервиз е гарантирано стопроцентово изпълнение на всички етапи (включително подмяна на вентилите) и използване на специализирани инструменти. Това дава сигурност, че по време на смяната няма да бъде повредена нито джантата, нито гумата, а освен това шофьорът ще се радва на комфортно шофиране, без да се налага да се справя с биеща гума, например.
Сезонна смяна на гумите – обобщение
Отговорният шофьор, който иска да се грижи за безопасността на пътуването, трябва да помни за наличието на редица сервизни процедури. Една от тях е без съмнение сезонната смяна на гумите. Защо монтажът на летни гуми е толкова ключов? Така се увеличава двигателната сила по време на летни пътувания и значително се съкращава спирачният път. Нещо повече, летните гуми трябва да се монтират навреме – когато навън започне да се задържа температура от поне 7 градуса по Целзий. По този начин се намалява износването на зимните гуми и шофьорът не трябва да чака на дълга опашка пред сервиза. Уговорихте ли си посещение в реномиран сервиз? По-добре направете това сега, преди да са го направили и всички останали.
 
 

Сподели в